Programa Embarrat 2024


COMPRA LES ENTRADES
Divendres 24 de maig: MARALA
Dissabte 25 de maig: MARIA HEIN

*Preu de les entrades: 9 €
*Venda d’entrades només online.
*Aforament limitat


L’Embarrat:
l’art que estimula la vida


DIMARTS 14 DE MAIG

Església parroquial Santa Maria de l’Alba
Plaça Major de Tàrrega

12.45 h. RE pensar RE crear RE interpretar el Ball de Gegants de Tàrrega. Espectacle commemoratiu dels 10 anys del Festival Embarrat a càrrec del ballarí Toni Jodar, la Colla Gegantera de Tàrrega, l’Esbart Albada i la Cobla Tàrrega.

Jodar, a través del seu cos contemporani explorarà la fusió entre la dansa contemporània i els balls de la cultura popular targarina. L’espectacle comença dins l’església Santa Maria de l’Alba, quan acabi l’Ofici de Festa Major.

Amb la col·laboració d’Explica dansa i Jordi Cardoner.
*Entrada gratuïta


DIVENDRES 17 DE MAIG
Sala La Gòtika de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de Lleida

19 h. Inauguració de l’exposició Entre la fulla i la muntanya de l’artista Paula Vicente Puiggrós, guanyadora del Premi IEI-Embarrat 2023.

L’exposició es podrà visitar fins al 17 de juliol de 2024.


DIVENDRES 24 DE MAIG
Museu Trepat de Tàrrega

18 h. Obertura al públic del recinte de l’Embarrat
Entrada gratuïta

18.45 h. Recorregut inaugural per les instal·lacions artístiques de l’Embarrat:

Aeth3r, a càrrec del quart curs de la modalitat de Disseny Gràfic de l’ESDAPC campus Ondara.

Diari polític d’eleccions incapacitades, de l’artista Joan Codina Donaire.

Ostentació, lluites, abús, dinàmiques, buit, simbologia i eròtica del poder, de l’artista Xesco Mercé.

Relats poderosos, audiovisual produït per l’Embarrat i fet amb la col·laboració del Servei de Rehabilitació Comunitària de Tàrrega.

Mostra de relats distòpics a càrrec d’alumnes del curs d’escriptura de l’Embarrat dirigit per Núria Bendicho. Amb la col·laboració en les il·lustracions de Quim Torres.

I l’exposició central de l’Embarrat Com va obrint-se la pell sense un punyal -el cos, el treball i el poder en escena-. A cura d’Ingrid Guardiola, comissària convidada a l’Embarrat 2024, i amb la participació dels i les artistes: Verónica Cerna, Lucas Selezio de Souza, Laia Albert, Jana Punsola Massaguer i Míriam Martín López, Juan David Galindo, Kirra Kusy, Jorge Moneo Quintana, Nacho Torres Toledo.
Els participants a l’exposició opten al Premi IEI-Embarrat 2024.

*Inici del recorregut per la nau 1. Entrada gratuïta


20 h. Inauguració oficial de l’Embarrat
i, a continuació, taula rodona: El poder de la cultura.

Conduïda per l’escriptora Núria Bendicho i amb la participació de Natàlia Lloreta, directora executiva de Fira Tàrrega, i Ingrid Guardiola, investigadora cultural i actual directora de Bòlit. Centre d’Art Contemporani de Girona i comissària convidada a l’Embarrat 2024.

*A la plaça Trepat. Entrada gratuïta


22.30 h. Marala. Concert
Marala són la catalana Selma Bruna, la mallorquina Clara Fiol i la valenciana Sandra Monfort. S’interessen per la tradició com a força d’innovació. Les seves cançons beuen del present i procuren fer honor al passat. Amb Pau Vallvé a la producció musical i Jordi Casadesús a la producció sonora, el disc combina sons sintètics amb d’altres orgànics, hi ha panderos quadrats, hi sonen redobles de Setmana Santa, elegies, reguetons feministes i les veus hi tenen un paper central.


  • Millor disc segons la crítica als Premis Enderrock 2023 (ex aequo amb ROSALIA Motomami).
  • Millor disc de Folk als Premis Enderrock de la Música Balear 2023.
  • 2 premis Carles Santos 2022 (millor Disc de l’any 2022 i millor Disc de Música Tradicional)
  • Premi Ovidi Montllor 2022 (Millor Disc de Folk)
  • Finalistes als Premis MIN 2023 en dues categories.
  • Premi Enderrock de la música Balear atorgat per la crítica al Disc Revelació de l’Any 2021

Entrada de pagament: 9 €.
Compra d’entrades fent clic a aquest enllaç
*Venda d’entrades només online

*Nau 5 del Museu Trepat. *Entrada de pagament.


23.30 h. Visita comentada i activació de la instal·lació visual i sonora Aeth3r, creada pel professorat i alumnat de 4t de Disseny Gràfic de l’EASD Ondara.

En una societat hipertecnològica s’està perdent tot el que és tangible i real, perdem les relacions socials, els referents, els espais… Tot allò que es té entra en una nova dimensió efímera, codificada, que navega sense sentit en una pluja infinita de codi, i que només arriba a prendre forma momentàniament quan algú hi accedeix, per tornar a ser codi. La tecnologia ha portat a la societat una nova religió, aquesta també s’ha apoderat de tots els dogmes religiosos que han existit durant tota la història de l’ésser humà.

Aeth3r és una instal·lació artística creada pel professorat i alumnat del quart curs de la modalitat de Disseny Gràfic de l’ESDAPC campus Ondara (Professors: Erik Schmitz i Albert Pelaez. Alumnat:Isaac Ballesté, Edgar Becerra, Marta Canadell, Eduard Dueñas, Isabel Elies, Daniela Escrigas, Joan Martorell, Andrea Mola, Vanessa Perez, Nadine Puntés)

*Nau 1-3. Entrada gratuïta


0 h. Relatoria, a càrrec de la poeta Núria Martínez-Vernis.
Caçar paraules al vol i abocar-les en forma de crònica escapçada, de realitat sintètica, de música parlada.

Núria Martínez-Vernis és una reconeguda poeta catalana. El seu primer llibre de poemes L’acròbata va rebre el Premi AmadeuOller 2000 i el Premi Literari Memorial Anna Dodas. Amb el segon llibre, Quantes mentides fan una sola veritat (Proa, 2004), va guanyar el Premi Josep M. López-Picó. Forma part del grup Cataclístics, que experimenten, investiguen, aprenen i barregen les disciplines artístiques.

*Nau 1-3. Entrada gratuïta


Servei de barra i entrepans a càrrec de La Vella Caravana


DISSABTE 25 DE MAIG

Museu Trepat de Tàrrega

10.30 h. Obertura del recinte Embarrat i de les instal·lacions artístiques
*Entrada gratuïta

10.30 h. Esmorzar amb coca i xocolata desfeta, fins que s’acabi

*Entrada gratuïta


11 h. Taller infantil El poder de la façana, on descobrirem la importància de les façanes dels edificis històrics. A càrrec de 5quets.
Desplegar la creativitat i embrutar-nos les mans fent la nostra pròpia façana, mentre aprenem com aquests elements arquitectònics ens expliquen històries del passat i donen personalitat als nostres pobles i ciutats.

Taller dirigit a mainada d’entre 5 i 12 anys.


*Plaça Trepat. Entrada gratuïta


11.30 h. Visita comentada a l’exposició Com va obrint-se la pell sense un punyal -el cos, el treball i el poder en escena-, amb la presència dels i les artistes.


Exposició a cura d’Ingrid Guardiola, comissària convidada a l’Embarrat 2024, i amb la participació dels i les artistes: Verónica Cerna, Lucas Selezio de Souza, Laia Albert, Jana Punsola Massaguer i Míriam Martín López, Juan David Galindo, Kirra Kusy i Jorge Moneo Quintana, Nacho Torres Toledo.

Els i les participants a l’exposició opten al Premi IEI-Embarrat 2024.

*Nau 18. Entrada gratuïta


12.30 h. So de cop (passi 1). Activació de la instal·lació d’objectes sonors construïts pel músic Arnau Obiols. La poètica, la bellesa, el misteri i la sonoritat d’elements propis del bosc: pedres, fustes, aigua, caragols, macarulles, dents i altres elements naturals.

*Nau 18. Entrada gratuïta

Arnau Obiols compon i arranja, i ha publicat sota el seu nom els discs: Projecte Pirene (Aladid Records, 2013), Libèrrim (Aladid Records, 2015) i Tost (Microscopi, 2019). També ha publicat l’àlbum Vol.1 sota el pseudònim Butzurada, i ha fet la direcció musical del projecte Ullsclucs coproduït entre L’Auditori de Barcelona i la Fira Mediterrània de Manresa, dels quals també se n’ha publicat un àlbum.

Els projectes interdisciplinars també són habituals en la seva obra. Ha participat amb artistes de la dansa, la poesia, el cinema, l’escultura, la literatura etc. Podem destacar, entre d’altres, les col·laboracions amb l’artista i escriptor Perejaume, l’escultor Ernest Altés, el grup Comediants o la BSO del documental El No a l’ós de Vanesa Freixa i Pepe Camps.


13 h. Vermut musical a càrrec de Perifèrics.
 Grup, sorgit a Verdú el 2012 amb un repertori acústic de versions. A partir de 2018 donen més importància a les cançons d’autoria pròpia, electrifiquen els instruments, incorporen bases rítmiques i treballen més a fons la part vocal, configurant un repertori de composicions de pop i de rock capaç d’aglutinar una audiència intergeneracional. Són Joan Bailon (veu i guitarra) i Eduard Ribera (baix i cors).

*Nau 5. Entrada gratuïta


De 15 h a 16.30 h. L’Embarrat descansa. Tancament de les instal·lacions artístiques, per bé que el recinte resta obert.

16.30 h. Obertura de les instal·lacions artístiques de l’Embarrat.
*Entrada gratuïta


17 h. So de cop (2n passi). Activació de la instal·lació d’objectes sonors construïts pel músic Arnau Obiols. La poètica, la bellesa, el misteri i la sonoritat d’elements propis del bosc: pedres, fustes, aigua, caragols, macarulles, dents i altres elements naturals.


*Nau 18. Entrada gratuïta


17.45 h. Visita comentada a l’exposició Com va obrint-se la pell sense un punyal -el cos, el treball i el poder en escena-.
*Nau 18. Entrada gratuïta


18.30 h. Visita comentada a la instal·lació artística Ostentació, lluites, abús, dinàmiques, buit, simbologia i eròtica del poder de Xesco Mercé

Una instal·lació de quadres que han estat envaïts per estranys cossos. Pintures que omplen l’espai de les oficines de cal Trepat, a mig camí entre el biomorfisme i una mecànica gairebé obsoleta.

Xesco Mercé és artista multidisciplinari. Llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona (1988). Membre fundador del grup col·lectiu d’artistes La Xina A.R.T. (1997) i de la xarxa europea d’espais d’art contemporani “Kanîbal’hopox” (2008). Va formar el duet performer Deluxe amb Luis Casado. És professor de dibuix a l’Escola Isabel de Villena. Ha estat editor i director de la revista d’art La Conxinxina. Ha fet, fins ara, més de 50 exposicions individuals i més de 140 de col·lectives, a més de nombroses accions, instal·lacions i escultures públiques. El seu treball s’ha exposat arreu del país i de l’estat i a una dotzena de països del continent europeu i a un d’Àsia.

Ha publicat quatre llibres (10 artistes mediterranis a N.Y., 1998, Mil nou-cents noranta deu, 1999, El desert químic, 2023 i ´ 2024). Viu i treballa a Esplugues de Llobregat i a Ivars d’ Urgell, on hi te el taller.

*Departament comercial. Entrada gratuïta


19 h. Visita comentada a les instal·lacions Diari polític d’eleccions incapacitades, de l’artista Joan Codina Donaire.

Pocs dies després que es fes pública la data de les eleccions al Parlament de Catalunya 2024, Codina decidí començar un diari gràfic amb l’objectiu de crear, com a mínim, un dibuix per cada un dels dies del compte enrere fins a la data de les eleccions.  Aquest dietari, publicat dia a dia al seu compte d’Instagram, és una mirada personal sobre la política catalana.

 
Joan Codina Donaire és segarrenc i graduat en Arts. El paisatge d’aquestes terres de secà forma part de les seves accions artístiques que prenen el text com a eina per fer-nos reflexionar sobre uns entorns de vegades oblidats. Igualment, la paraula acompanya «els meus homes» decapitats, malferits, turmentats, confosos, inquisitius, que, en el fons, ens tornen una imatge de nosaltres mateixos. El seu treball s’entén des d’una exploració de l’autoconsciència a través de la pintura, del dibuix , de la paraula o la instal·lació. Busca la intervenció quotidiana de l’entorn, l’absurd, la ironia i les relacions humanes per construir intervencions que posen al descobert les nostres contradiccions.

*Lavabo de la nau 3 i nau 4. Entrada gratuïta


19.30 h. Visita comentada a la mostra de relats distòpics a càrrec de Núria Bendicho, directora del curs d’escriptura Embarrat. Amb la col·laboració en les il·lustracions de Quim Torres.

*Nau 4. Entrada gratuïta


20 h. La rosa als llavis, un espectacle poètic i musical al voltant de Joan Salvat-Papasseït. A càrrec d’el dígraf del desig (Meritxell Cucurella-Jorba), el cantant i compositor Valdivia i el percussionista Davitillu.


Evocarem Salvat-Papasseit, l’home, el poeta i el visionari, entre fusions i mestissatge, amb passió extrema i amb ironia salvatge, amb energia i amb anarquia. El punt de partença és el llibre El poema de la rosa als llavis(1923), un compendi referencial de l’amor-amor, la sensualitat i el trencament de formes.

El dígraf del desitx. Poeta. Apassionada de Papasseit i d’uns quants més. Ha publicat una dotzena de llibres de poesia i és una bèstia quan diu poemes amb un focus clavat a la cara. Crea “sites” específics per a cada actuació tenint presents conceptes no obviables com l’arquitectura, cada element de l’espai escènic, el silenci expectant i els fervors. El flamenc la persegueix, i ella es deixa atrapar en el gest.

Valdivia. MC, cantant i compositor. Canta i rapeja Papasseit amb un deix andalús que li surt de natural. Acaba de publicar el primer treball en solitari, Vértigo. El flamenc el porta a la llengua, que diu, riu i plora; i canvia com qui fa un saltiró.

Davitillu. Percussionista. Amant dels xocs culturals, va començar amb el grup Ulls de Boig i ha col·laborat amb infinitat de músics i ballarins. Amb arrels andaluses i prepirinenques, s’ha format amb els millors Djembefolas del Senegal, Burquina Faso i Mali i va ser un dels fundadors del grup de percussió africana malinke Sanbanyi.

*Nau 5. Entrada gratuïta


22.30 h. Activació de la instal·lació visual i sonora Aeth3r creada pel professorat i alumnat de 4t de Disseny Gràfic de l’Escola Ondara.


En una societat hipertecnològica s’està perdent tot el que és tangible i real, perdem les relacions socials, els referents, els espais… Tot allò que es té entra en una nova dimensió efímera, codificada, que navega sense sentit en una pluja infinita de codi, i que només arriba a prendre forma momentàniament quan algú hi accedeix, per tornar a ser codi. La tecnologia ha portat a la societat una nova religió, aquesta també s’ha apoderat de tots els dogmes religiosos que han existit durant tota la història de l’ésser humà.

Aeth3r és una instal·lació artística creada pel professorat i alumnat del quart curs de la modalitat de Disseny Gràfic de l’ESDAPC campus Ondara (Professors: Erik Schmitz i Albert Pelaez. Alumnat:Isaac Ballesté, Edgar Becerra, Marta Canadell, Eduard Dueñas, Isabel Elies, Daniela Escrigas, Joan Martorell, Andrea Mola, Vanessa Perez, Nadine Puntés).

*Accés per la nau 1. Entrada gratuïta


23 h. Concert de Maria Hein. L’acompanyen: Nicole Torrealba (DJ i seqüències), Sandra Pérez (ballarina), Claudia Roy (ballarina).


Maria Hein presenta el PAPALLONES TOUR, un show en el que interpreta les cançons del seu darrer disc, TOT ALLÒ QUE NO SAP NINGÚ (2023) i en el que revisita també alguns dels temes del seu disc debut, adaptats a un so més fresc que és el que ara mateix millor representa el seu moment artístic i vital. Tot i que es mou en les esferes del pop més actual i és un dels referents de la nova escena catalana, als seus concerts sempre hi ha també espai pels moments més íntims al piano, el seu instrument de capçalera, i per fer una mirada a alguns clàssics musicals que sempre l’han acompanyat i que han sigut referents en la seva curta però intensa trajectòria musical.

Preu de l’entrada: 9 €.
Compra les entrades fent clic a aquest enllaç
*Venda d’entrades només online

*Nau 5 del Museu Trepat


00.30 h. Hora Golfa: Impro salvatge amb Dj Gatasanta + Núria Martínez-Vernis
I tot seguit, psychedelic electro and punky techno amb Dj Gatasanta.

I tot seguit, psychedelic electro and punky techno amb Dj Gatasanta.
I tot seguit, psychedelic electro and punky techno amb Dj Gatasanta.

Gatasanta comença la seva singladura musical en els cercles més underground de Bogotà. El 2000 marxa a París i aprofundeix en la música techno. És més tard que arriba a Barcelona i experimenta l’electrònica psíquica i l’abstracció. Forma part del cartell del Sònar 2024.

Núria Martínez-Vernis és una reconeguda poeta catalana. El seu primer llibre de poemes L’acròbata va rebre el Premi AmadeuOller 2000 i el Premi Literari Memorial Anna Dodas. Amb el segon llibre, Quantes mentides fan una sola veritat (Proa, 2004), va guanyar el Premi Josep M. López-Picó. Forma part del grup Cataclístics, que experimenten, investiguen, aprenen i barregen les disciplines artístiques.

*Nau 5. Entrada gratuïta

2 h. Tancament de l’Embarrat


Servei de barra i entrepans a càrrec de La Vella Caravana


DIUMENGE 26 DE MAIG
Museu Trepat

11 h. Visita guiada a les instal·lacions artístiques de l’Embarrat, a càrrec de Jesús Vilamajó, director de l’Embarrat.
*inici per la nau 1. Entrada gratuïta

12 h. Presentació de l’audiovisual Relats poderosos, produït per Cultura i més i amb la col·laboració del Servei de Rehabilitació Comunitària de Tàrrega.


Amb la participació en l’audiovisual de: Hernán Gómez-Lamadrid Pociello, Manuela Coronel Díaz, Maricela Toncu, Sílvia Clop Fauste, Maria Teresa Fernández Infante, Manuela Bella, Muñoz, Antonia López Cañero, Eva Maria González Balasch, Isabel Puigarnau March.

*Departament comercial. Entrada gratuït


12.30 h. Cuartito de Poesía, companyia inestable de l’0ndara, presenta Místico de la nada, un recital de poemes en el 50è aniversari de la mort del poeta Alfonso Costafreda.

Un recital de poemes d’Alfonso Costafreda (Tàrrega, 1926-Ginebra, 1974) en el 50è. aniversari de la seva mort. Un recital presentat com un seguit de poemes bastit amb una sola veu. Un recital lluny de la retòrica i del xou multidisciplinari. Un recital sense artefactes tècnics ni escenografies mediàtiques. Un seguit de versos que desbordant l’escriptura pretén arribar a mostrar la imatge excessiva del poeta: la set de ser poeta.

*A la nau 18. Entrada gratuïta


DEL DILLUNS 27 AL DIJOUS 30 DE MAIG
Visites comentades per a grups a les instal·lacions artístiques de l’Embarrat.
Cal fer la reserva al correu hola@embarrat.cat. Entrada gratuïta


DIVENDRES 31 DE MAIG
20 h. Darrera visita comentada a les instal·lacions artístiques de l’Embarrat, a càrrec de Jesús Vilamajó, director de l’Embarrat.
Inici per la nau 1. Entrada gratuïta