Convocatòria Embarrat 2022 destinada a estudiants d’art i artistes emergents
Ir a la convocatoria – castellano
Descarregar les bases en PDF – català
Descargar las bases en PDF – castellano
CONVOCATÒRIA TANCADA
L’Embarrat, com a espai compromès amb la comunitat artística més emergent, fa una crida als estudiants d’art i als nous creadors i creadores, perquè presentin obres en qualsevol modalitat vinculada a les arts plàstiques o audiovisuals. Una selecció de les propostes rebudes es mostrarà a l’exposició que tindrà lloc en el marc de la vuitena edició del festival Embarrat, que enguany se centrarà a reivindicar la poesia visual i concreta de l’artista urgellenc Guillem Viladot, en la commemoració del centenari del seu naixement.
L’exposició s’inaugurarà el dia 27 de maig de 2022 a la nau 18 del Museu Trepat de Tàrrega i es podrà visitar fins al 5 de juny. Posteriorment, el mes de gener de 2023, l’exposició s’instal·larà a l’espai de Lo Pardal – Fundació Guillem Viladot d’Agramunt.
L’any 1970, l’artista agramuntí Guillem Viladot (1922-1999) va publicar el llibre Poemes de la Incomunicació, en què s’estamparia, per primera vegada, el segell editorial de Lo Pardal: una col·lecció de llibres que va convertir-se en una de les màximes expressions de la poesia experimental del moment. En aquest llibre, Viladot va resoldre de manera plàstica algunes de les problemàtiques que, des de feia anys, li generava el llenguatge: una convenció imposada de sons, lletres i paraules que un cop deslligades del seu component fonètic esdevenien imatges i icones allunyades del seu significat primigeni. I és així com, desmantellant l’alfabet, capgirant-lo i esbarriant-lo, Viladot va concebre diferents poemes visuals, «concrets», on s’evidenciaven les dificultats de «comunicar-se».
Més de cinquanta anys després de la publicació de «Poemes de la Incomunicació», el problema de fons que preocupava Viladot (la incomunicació) sembla persistir. El col·lapse informatiu que impera en el nostre present genera una falsa idea de coneixement; i la saturació de notícies, imatges i vídeos a què estem sotmesos ens ha portat cap un endormiscament col·lectiu, cap a una societat badall, acrítica, desinformada i permissiva amb les maniobres, periodístiques i polítiques, d’ocultació i de censura. Hem vist com les eines digitals que ens han apoderat, alhora han contribuït a una sobreinformació que genera un efecte contrari, un retop d’aïllament, solitud i confusió.
Ens preguntem, doncs, per les causes i efectes d’aquesta incomunicació, i convidem els artistes a pensar-hi, a extraure’n conclusions i a sintetitzar-les en un format artístic.
BASES DE LA CONVOCATÒRIA «La incomunicació»
Tema
Les obres han de versar sobre la idea d’«La incomunicació».
Qui hi pot participar
Podran presentar la sol·licitud a títol individual els estudiants d’art o artistes emergents, majors d’edat i de qualsevol nacionalitat.
Sobre les obres
S’hauran d’acollir al tema proposat: «La incomunicació». Es pot presentar obres en qualsevol disciplina vinculada a les arts plàstiques, visuals o sonores. Pot ser una obra o un conjunt d’obres o un instal·lació sota un mateix títol.
Termini de presentació de les obres
28 de febrer de 2022, a les 23.59 h.
Enviament de les propostes artístiques
Enviareu la proposta a través de la fitxa d’inscripció.
El dossier ha de contenir (Màx 4 MB) Nom, lloc i data de naixement de l’artista. En el cas que estigui estudiant, cal especificar el centre on estudia. Títol del projecte artístic. Descripció conceptual de l’obra (màxim 10 línies). Fitxa tècnica o descripció de les característiques de les obres. Fotografies de l’obra a exposar, si aquesta està produïda. Si l’obra és una peça de vídeo o sonora, cal fer-hi constar un enllaç a Internet per a la seva consulta. Breu currículum de l’artista. Es pot adjuntar qualsevol mena d’informació que es consideri necessària.
Selecció d’obres i artistes
Anirà a càrrec dels comissaris de la mostra: Pau Minguet (director de Lo Pardal – Fundació Guillem Viladot) i Jesús Vilamajó – Culturacció (director i comissari de l’Embarrat). A més dels criteris artístics es tindrà en compte el rigor conceptual del projecte, així com la viabilitat d’adaptar la proposta a l’espai. El nom de les persones seleccionades es comunicarà a finals del mes de març de 2022 al web del festival.
De les obres que acollirà l’exposició
La producció de les obres anirà a càrrec de l’artista. Cada artista enviarà les obres seleccionades a les oficines del Museu Trepat (av. Josep Trepat Galceran, s/n. 25300 Tàrrega) abans del dia 12 de maig de 2022. L’adaptació i el muntatge de les obres a l’exposició, i el seu retorn, aniran a càrrec del festival.
Remuneració per drets d’exhibició
Cada artista participant a l’exposició percebrà un únic pagament de 200 € (impostos inclosos) com a drets d’autor vinculats als drets d’exhibició i comunicació.
Drets d’autor
Cada artista haurà d’estar en possessió de tots els drets d’autoria, d’exhibició i comunicació. Les obres artístiques són propietat dels seus autors, que cediran a l’organització de l’Embarrat els drets de comunicació pública, reproducció i difusió amb l’objectiu de promoure el festival i l’exposició, ja sigui via Internet, premsa, mitjans audiovisuals, o bé a través de qualsevol altre material promocional que l’organització consideri necessari per a la difusió de l’esdeveniment expositiu.
Les obres artístiques mostrades són propietat dels seus autors
Els i les artistes cediran a l’organització de l’Embarrat els drets de comunicació pública, reproducció i difusió amb l’objectiu de promoure el festival, ja sigui via Internet, premsa, mitjans audiovisuals, o bé a través de qualsevol altre material promocional.
Acceptació de les bases
L’Embarrat es reserva el dret a resoldre, en la forma que consideri oportuna, qualsevol aspecte no previst en aquestes bases. En el cas de desavinences insalvables amb algun artista seleccionat, el festival es reserva el dret a retirar les obres seleccionades de l’exposició. La participació en la convocatòria suposa l’acceptació d’aquestes bases.
La inscripció a la convocatòria és lliure i gratuïta
Per saber més sobre Guillem Viladot
Descarregar les bases en PDF (Català)
Descargar las bases en PDF (Castellano)
